Gå direkt till innehåll
Bild från Rosendalfastigheter
Bild från Rosendalfastigheter

Nyhet -

Energy Machines och Eneo Solutions tar återigen fram en energieffektiv lösning med fokus på en hållbar framtid

Rosendal Fastigheter bygger tillsammans med Eneo Solutions nya BRF Grindstugan i Rosendalsområdet i Uppsala. En byggnad där fokus varit att skapa ett attraktivt kvarter för social samvaro och boendekomfort.

Eneo Solutions tog i samråd med Energy Machines tidigare fram en kostnadseffektiv geoenergilösning till Rosendal Fastigheter, för Uppsalas grönaste bostadsprojekt Inspiration Rosendal. Det goda samarbetet har nu fortsatt med BRF Grindstugan.

Läs även: Eneo Solutions bygger ett av Sveriges mest energieffektiva flerbostadshus med integrerad energilösning och EnergyMachines™

Energy Machines har till projektet designat byggnadens energicentral och levererat en EnergyMachines™ modell EM1 för att förse byggnaden med värme, kyla och tappvarmvatten. Med ControlMachines™ är även systemet väl anpassat för smidig styr, regler och övervakning. Tillsammans med ett geoenergilager på 4000 borrhålsmeter och 110 solpaneler installerade av Eneo Solutions är byggnaden ett hållbart projekt som bidrar till en ljusare framtid.


”Med Energy Machines får vi en hållbar helhetslösning som med bra prestanda och ekonomi levererar fastighetens behov av värme, kyla och tappvarmvatten.” 

- Säger Lina Larsson, Project manager Eneo Solutions”Det är en relativt unik lösning för bostäder där vi med EM1 distribuerar värme, tappvarmvatten samt komfortkyla, dels genom luftbehandlingssystemet men även via golvslingor i lägenheterna som kan växla mellan värme och kyla. 

-Säger Patrik Ross, Projektchef Design Energy Machines

Snabbfakta
Antal lägenheter: 91 
Driftsättning: planerad september 2018 
System: EnergyMachines™ modell EM1 
Värmeeffekt: 150 kW 
Kyleffekt: 125 kW 
Beräknad COP: 4,65 
Borrhålsmeter: 4000 meter 
Anläggningen beräknas leverera 615 MWh / år
(varav kyla 15,5%, värme 41% och tappvarmvatten 43,5%)

Ämnen

Taggar

Presskontakt

Relaterade nyheter